http://www.krassanakis.gr/index.files/krasanakis.gif

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

http://www.krassanakis.gr/index.files/asteri.gif ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - CULTURE. GR 

http://www.krassanakis.gr/index.files/asteri.gif ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ODYSSEUS.GR

http://www.krassanakis.gr/index.files/asteri.gif ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – YPPO.GR

http://www.krassanakis.gr/index.files/asteri.gif ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- SPORTSNET.GR 

 

Διεύθυνση ΥΠΠΟΤ:  Μπουμπουλίνας 20, 10186 Αθήνα

Τηλεφωνικό κέντρο 210-2131322100 @ 2108201100

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

Διεύθυνση: Στουρνάρη 25, Τ.Κ. 1182 Αθήνα

Τηλέφωνο προέδρου: 6937002524

Παιδικός σταθμός: 210-3254026

 

http://www.krassanakis.gr/index.files/asteri.gif ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  (ΠΟΕ ΥΠΠΟ)

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΤΟΥ Α.Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού  συστήθηκε με το Ν.Δ. 957/1971 «Περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων (ΦΕΚ 166/Α/25.8.1971) με τον τίτλο «Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών» (ΥΠ.ΠΕ.).

Σ΄ αυτό μεταφέρθηκαν από το καταργηθέν τότε Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως οι γενικές Διευθύνσεις α) Πολιτιστικών Υποθέσεων και β) Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως, καθώς και επιστημονικά κέντρα, όπως ο Δημόκριτος, το ΕΘΙΓΜ<Ε, το ΙΩΚΑΕ και το ΕΚΚΕ.

Το 1985 με το ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 137/Α/26.7.1985) και μετά την «αποχώρηση» των ως άνω επιστημονικών κέντρων, μετονομάσθηκε απλά σε «Υπουργείο Πολιτισμού» (ΥΠΠ.ΠΟ.).

Το 2009 ενώθηκε  τύποις με το Υπ. Τουρισμού και tο 2011 με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Κ. Τσάτσος (1974), Ι.Μ. Παναγιωτοπουλος (1974) , Γ. Πλυτας (1977-1978), Δ. Νιαννιας (1978-1980),  Ανδ, Ανδιανόπουλος (1980) , Μελίνα Μερκούρου (1981 – 1989 και 1993-1994), Γ. Μυλωνάς (1989), Σωτ.  Κουβαλας (1989), Τζαννής Τζαννετάκης (1990-1991) , Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη (1991-1992,  Ντόρα Μπακογιάννη (1992-1993),, Θάνος Μικρούτσικος (1994 – 1996), Στ. Μπένος (1996-1999) , Ελ. Παπαζώη (1999 – 2000) , Ευάγγελος Βενιζέλος (2000), Θ. Πάγκαλος (2000- 2004), Κ. Καραμανλής (2004-2007), Γ. Βουλγαράκης (2007), Μιχ. Λιάπης (2007 – 2009), Αντώνης Σαμαράς (2009), Παύλος Γερουλάνος (2009-2011).

 

 

          Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα,  ιδρύθηκε το 1829, από τον Ι. Καποδίστρια και στεγάσθηκε στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Στις επόμενες δεκαετίες, όμως, η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα και ο μεγάλος αριθμός ευρημάτων που ανακαλύπτονταν, ώθησαν στην δημιουργία ενός εθνικού μουσείου στην Αθήνα. Με Προεδρικό Διάταγμα της 9ης Αυγούστου 1893 (ΦΕΚ Α΄ αρ. 152, «Περί οργανισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου») ιδρύθηκε επισήμως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με σκοπό «την σπουδήν και διδασκαλίαν της αρχαιολογικής επιστήμης, την διάδοσιν αρχαιολογικών γνώσεων παρ' ημίν και την ανάπτυξιν έρωτος προς τας καλάς τέχνας.

           

150

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ

 

Οι συνδικαλιστικοί Σύλλογοι  του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ο Συλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων,  άρχισαν να λειτουργούν από το 1973, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και με αφορμή κάποια μέτρα του νέου καθεστώτος. Η πλήρης λειτουργία άρχισε μετά την πτώση της Δικτατορίας και ακολούθησε μετεξέλιξη μέχρι τη σημερινή μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πρώτο μεγάλο και ιστορικό γεγονός και κορυφαία μέχρι σήμερα εκδήλωση ήταν η διοργάνωση από το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων (σήμερα έχει διαχωριστεί σε:  Συλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΠΕ και Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων ΔΕ) τον Αύγουστο του 1974 αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, καλλιτεχνικής εκδήλωσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία 80.000 θεατών, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στην Κυπριακή πρεσβεία υπέρ των Κυπρίων προσφύγων (πρέσβης ο κ. Ν. Κρανιδιώτης). Πρόεδρος τότε του εν λογω Συλλόγου ήταν ο Γρηγόριος Ζητρίδης και Γενικός Γραμματέας και κεντρικός συντονιστής ο Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνος Τσάτσος, το σύνολο σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές, αντιστασιακοί κ.α. Ήταν τέτοια η επιτυχία, καλλιτεχνική και εισπρακτική και τέτοια η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η απήχηση, ώστε επαναλήφθηκε σε 15 ημέρες στο Καυταντζογλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, ενώπιον 60.000 θεατών.

Επικεφαλής των καλλιτεχνών ήταν η Σοφία Βέμπο και συμμετείχαν  οι ηθοποιοί: Μανος Κατράκης,  Κ. Καζάκος, Τζένη Καρεζη,  Αλ. Αλεξανδράκης, Κώστας Καρράς, Τίμος Περλέγκας, Γιάννης Βογιατζής, Αλέκα Παίζη και οι τραγουδιστές Νταλάρας, Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Βιολάρης, Γ. Βογιατζης, καθώς και η χορωδία της ΕΛΣ. Παρουσιαστής ήταν ο Ίκαρος.

           

 

 

 

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΠΟ

 

Ο Ενιαίος Σύλλογος των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και νήσων ιδρύθηκε το 1983 και είναι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικά σωματείο του ΥΠΠΟ.  Απαριθμεί πάνω από 3.000 τακτικά εγγεγραμμένα μέλη,  έχει έδρα την Αθήνα και αποτελεί ένα από τα κύρια σωματεία-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε .Υ.Π.Π.Ο.Τ).

 

Μέλος του Ενιαίου Συλλόγου μπορεί να γίνει κάθε μόνιμος ή επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπάλληλος (διοικητικός, αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας, μηχανικός, φύλακας, εργατοτεχνίτης, συντηρητής κ.τ.λ.)  του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού Νομικών Προσώπων και Δημοσίων Υπηρεσιών των περιοχών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νήσων (νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου).

 

Σκοπός της ίδρυσης του  Ενιαίου Συλλόγου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού του, ήταν και είναι η διαφύλαξη και η προαγωγή των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών του. Από τους πρώτους μεγάλους στόχους του μεγάλου Σωματείου αυτού, όπως αναφέρει το άρθρο 3 του Καταστατικού του, ήταν και η ίδρυση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοηθείας, η ίδρυση Παιδικού σταθμού, η ίδρυση Κατασκηνώσεων κ.α., τα περισσότερα των οποίων έχουν σήμερα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με τα άλλα Σωματεία του ΥΠΠΟ.

 

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού σε γενικές γραμμές:

Παρεμβαίνει σε γενικότερου συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος προβλήματα.

Πρωτοστατεί υποβάλλοντας, μέσω ΠΟΣΥΠΠΟ, προτάσεις και σχέδια νόμων, για τη ρύθμιση εκκρεμών προβλημάτων που αφορούν  όχι μόνο στο εργατικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού,  αλλά και στους πολίτες. Πρωτοστατεί, επίσης, στους αγώνες και στις προσπάθειες για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων θεσμικού ενδιαφέροντος, μετέχοντας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΠΠΟ.

Απαιτεί και διαμορφώνει μια πολιτική Πολιτισμού που θα δεσμεύει Κράτος και Κοινωνία και θα αξιοποιεί όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επιδιώκει ένα ευρύτερο διάλογο μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και των πολιτικών και κοινωνικών φορέων με στόχο να καταστρωθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο Οργανισμού του ΥΠΠΟ

Υπάρχει, γιατί οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ πιστεύουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να πετύχουν. Και θα πετύχουν πολλά συμβάλλοντας ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του με ενθουσιασμό και πίστη ότι τελικά αυτοί θα είναι οι νικητές.

Υπάρχει, για να αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις και να τις ανατρέπει με παρεμβάσεις που διαμορφώνουν και ενισχύουν τις εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Υπάρχει, για να αποδεικνύει ότι είναι ευθύνη και των μελών του, των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, όχι μόνο η σωστή ανάπτυξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η προστασία και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Υπάρχει, για να υπενθυμίζει σε όλα τα μέλη του ότι έχουν και υποχρεώσεις. Αυτές που απορρέουν από τη γνώση που κατέχουν.

Υπάρχει, για να ανακαλύπτει και να υλοποιεί τις υποδομές που απαιτούνται και δημιουργούν τις ευκαιρίες που η Ελλάδα δικαιούται στον τομέα του Πολιτισμού.

 

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου εργάζεται, όπως καθομολογείται, με ζήλο και με γνώμονα πάντα τα μηνύματα των μελών του, ώστε να κάνει ό,τι καλύτερο γι αυτά.  Απόφασή του ήταν και είναι να κινείται μεθοδικά, ομαδικά  υπεύθυνα, έξω από κάθε άλλη σκοπιμότητα, με στόχο πάντα το κοινό συμφέρον όλων των μελών του. Θα αγωνιστεί το επόμενο διάστημα όχι μόνο για τα γνωστά και σε εξέλιξη θέματα της στέγασης  και του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟ, αλλά και μέσω ΠΟΣΥΠΟ και ΑΔΕΔΥ:

Για δικαιότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις,

Για νέο μισθολόγιο, το οποίο να δώσει τέλος στο άνισο, άναρχο και άδικα διαμορφωμένο σημερινό καθεστώς, λόγω της πολιτικής των εισοδημάτων. Στόχος  ήταν  και είναι  η σύγκληση με το μέσο όρο των μισθολογίων των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μισθολογικές ρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται όχι μόνο στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και στις πραγματικές συνθήκες εργασίας του κάθε εργαζόμενου.

Για αξιοκρατικές προαγωγές, μεταθέσεις και μετατάξεις.

Για οικονομική ενίσχυση μισθωτών και συνταξιούχων, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό των τελευταίων ετών.

Για τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη απασχόληση.

Για αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και αύξηση των πόρων για τη λειτουργία τους.

Για μια σύγχρονη κοινωνία σε μια ισχυρή Ελλάδα.

 

Διατελέσαντες πρόεδροι:  Γιώργος Σκεπαθιανός, Μενέλαος Κοκοσαλης, Νίκος Παχρήστος και Αδάμ (Μάκης) Κρασανάκης (16 χρόνια), Στάθης Γκότσης, Γρηγόρης Βαφιάδης

 

 

 

polyxronis4

polyxronis2

 

 

polyxronis3

polyxronis6

 

 

polyxronis1

polyxronis5

 

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων τον Αύγουστο του 1974

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα-3a-1.jpg

 

ΕΚΔΡΟΜΗ 1976 

Α. Κρασανάκης, Γιωρ. Γεωργόπουλος, Γ. Σκεπαθιανός, Ανδρ. Καραμπέτσας, Στ. Πετράς. Όρθιοι: Κ. Χατζηχρήστος, Μ. Προβιδάκη, Α. Φλέκα, Γ. Θωμόπουλος, Ελφ. Γιαννάκη, Λιτσ. Καβάλη κ.α.

http://www.krassanakis.gr/Eniaios_Syllogos_YPPO.files/skepatiano.jpg

 

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 15-11-82

 Κακούρης, Ν. Δαλδαβάνης (με το μούσι), Β. Παλατζάς (με το μούσι), Μεν. Κοκοσάλης, Γ. Σκεπαθιανός (με τη ντουντούκα), Βασιλακάκης κ.α.

 

 

 

http://www.krassanakis.gr/Eniaios_Syllogos_YPPO.files/mercuri.jpg

 

3 – 2 – 1983

Μελίνα Μερκούρη (Υπουργός Πολιτισμού), Μ. Δωρής (Γ. Γραμματέας Υπ. Πολιτισμού) και Γιώργης Σκεπαθιανός (πρώτος πρόεδρος του Ενιαίου)  κόβουν τη πίττα  του Συλλόγου

IMG_1340

 

Περιοδεία Σεπτέμβριος 2009

Συνδικαλιστικά στελέχη του ΥΠΠΟ: Χανδακας, Τσακοπιακος, Αποστολάκης, Παπαγεωοργόπουλος, Δημακάκος, Παλαιολούκας, Παπαχρονακης και Κεκατος με τον τότε  πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Α. Κρασανακη.

eniaios.JPG

 

Share on Facebook

Share on Facebook

Google
Search WWW Search www.krassanakis.gr

MSN Search